Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Ημέρα της Γης

Προσπάθησα πολύ να γράψω κάτι για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, τη Γ Η.
Τελικά, νομίζω, πως είμαι πολύ λίγη για να μιλήσω σχετικά.
Αφήνω λοιπόν τις εικόνες να τα πουν όλα.


Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Ένας κήπος με λουλούδια

Ένα ακόμη κουτάκι, αυτή τη φορά δώρο για τα γενέθλια της Έρης μου, με θέμα την άνοιξη. Θα στολίσει κι αυτό το δωμάτιο των κοριτσιών μου.



 Όλα τα υλικά (λουλούδια, κορδέλες, πεταλούδες και τούλια-γρασίδι) είναι από τις μπουμπουνιέρες και το στολισμό της βάφτισής της που, φυσικά, είχα κάνει μόνη μου. 







Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Καουτσούκ και χάντρες

Τα σκουλαρίκια αυτά (θα μπορούσαν να γίνουν και μενταγιόν) είναι αποτέλεσμα των πρώτων μου προσπαθειών με καουτσούκ. Ωραίο υλικό με πολλές χρωματικές δυνατότητες και σε συνδυασμό με χάντρες δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Τι λέτε???







Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Αχ αυτοί οι λεκέδες

Ανέκαθεν μου άρεσε να διαβάζω περιοδικά με εργόχειρα και κατασκευές. Γι'αυτό έχω μια αρκετά μεγάλη συλλογή από αυτά (Πρακτική, Εκείνη, μαστορέματα, έτσι απλά, Αλέξια). Μέσα σε αυτά λοιπόν υπάρχει μια στήλη με συμβουλές για το νοικοκυριό μας. Πάντα σκεφτόμουν πως θα μπορέσω να τις συγκεντρώσω, ώστε όταν χρειάζετε να ανατρέχω στην κατάλληλη, χωρίς να χρειάζεται να ξεφυλλίσω από την αρχή όλα τα περιοδικά. Αυτό, θα προσπαθήσω να κάνω εδώ.

Ξεκινώντας από τα βασικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
  • Όσο πιο φρέσκοι είναι οι λεκέδες, τόσο πιο εύκολα αφαιρούνται.
  • Όσο πιο ευαίσθητο είναι το λεκιασμένο υλικό, τόσο μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται. Μια δοκιμή σε κάποιο κρυφό σημείο είναι απαραίτητη.
  • Για να αφαιρέσουμε ένα λεκέ πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε από τι προέρχεται: αίμα, σκουριά, κ.τ.λ., ώστε να χρησιμοποιήσουμε το ανάλογο καθαριστικό.
  • Διαβάζουμε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του καθαριστικού προϊόντος, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  • Αν χρησιμοποιούμε βενζίνη, οινόπνευμα, ασετόν ή άλλα εύφλεκτα υλικά δουλεύουμε σε καλά αεριζόμενο χώρο και φυσικά δεν ανάβουμε τσιγάρο.
  • Αν έχουν λεκιαστεί ακριβά ρούχα ή εργόχειρα, προτιμότερο είναι να απευθυνθούμε, το συντομότερο, στο καθαριστήριο, παρά να πειραματιστούμε μόνες μας.
Αίμα: Ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και αν δε φύγει τελείως ο λεκές χρησιμοποιούμε και απορρυπαντικό.
Λιπαροί λεκέδες: Εξαφανίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων.
Γάλα, γιαούρτι: Αφού ξεπλύνουμε με άφθονο χλιαρό νερό, πλένουμε με πράσινο σαπούνι ή απορρυπαντικό.
Κόκκινο κρασί: Όταν ο λεκές είναι φρέσκος πασπαλίζουμε αμέσως με αλάτι. Το αφήνουμε αρκετή ώρα και μετά το ξεπλένουμε με καυτό νερό. Διαφορετικά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικό προϊόν.
Κραγιόν: Αφαιρείται με βενζίνη ή ειδικό καθαριστικό.
Λάδια αυτοκινήτου: Χρησιμοποιούμε καθαρή βενζίνη και απορροφητικό χαρτί.
Μαρμελάδα, μουστάρδα: Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και πλένουμε με σαπούνι ή απορρυπαντικό.
Μελάνι: Μουσκεύουμε τον λεκέ σε γάλα για αρκετή ώρα. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και πλένουμε με απορρυπαντικό. Αν μείνουν ίχνη, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Μελάνι από στυλό διαρκείας ή φωτοτυπικό μηχάνημα: Χρησιμοποιούμε βενζίνη και οινόπνευμα.
Σκουριά: Αν η σκουριά είναι σε ασπρόρουχα, μουσκεύουμε το λεκέ σε ζεστό χυμό λεμονιού και πλένουμε κανονικά.
Χορτάρι: Χρησιμοποιούμε και πάλι το χυμό από το λεμόνι. Αν μείνουν ίχνη, πλένουμε με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό.

Αυτά για σήμερα. Αν γνωρίζεται κάποια κολπάκια που θα μας διευκολύνουν προσθέστε το σχόλιό σας.

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Τούρτα φράουλα

Σήμερα γιορτάζουμε τα γεννέθλια της Έρης μας. 
Τέσσερα υπέροχα χρόνια με το μικρό μας κριαράκι.
 
Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μόνες μας την τούρτα των γεννεθλίων της.
Τη μια μέρα φτιάξαμε μαρμελάδα φράουλα.
Την επόμενη ετοιμάσαμε ένα κέικ βανίλια.
Εχθές κόψαμε το κέικ σε τρεις δίσκους και το γεμίσαμε με μαρμελάδα και κρέμα.
Γλασάραμε, στολίσαμε με φράουλες και έτοιμη η τούρτα μας.


 

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Μαρμελάδα φράουλα

Η άνοιξη είναι η εποχή της φράουλας. Δε γίνεται λοιπόν να μην φτιάξουμε λίγη μαρμελάδα.
Η συνταγή εύκολη.

1 κιλό φράουλες,
1 κιλό ζάχαρη (εγώ βάζω λιγότερη ζάχαρη για να μην είναι πολύ γλυκιά),
½ λεμόνι

Καθαρίζουμε τις φράουλες από το κοτσάνι, τις ψιλοκόβουμε ή αν δεν θέλουμε να έχει κομματάκια τις περνάμε από το multi. Βάζουμε στη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Κατά διαστήματα ξαφρίζουμε. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.
Για να δω αν είναι έτοιμη κάνω το τεστ που κάνουμε στα γλυκά του κουταλιού.
 
Βάζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα σε μια πετσέτα ώσπου να κρυώσουν.
Διατηρούμε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.
 
Δεν υπάρχουν ούτε tips, ούτε tricks. Τόσο εύκολο είναι. Επιχειρήστε το.