Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Κολατσιό για παιδιά και μεγάλους

Σας το έχω ξαναπεί. Δεν είμαι εγώ για πολλά-πολλά. Στην κουζίνα σπάνια θα φτιάξω κάτι παραπάνω από το απαραίτητο καθημερινό φαγητό. Ίσως κανένα γλυκάκι, έτσι για τη λιγούρα.
Από τότε όμως που ξεκίνησε η μικρή το σχολείο και πρέπει να έχει καθημερινά μαζί της υγιεινό κολατσιό, όπως μας τόνισε και η δασκάλα, άρχισε το άγχος του τί θα της ετοιμάσω. Καλό το τοστ, δε λέω, αλλά και κάθε μέρα δεν πάει. Της έβαλα φρούτο τη μια μέρα, κριτσίνια με τυρί την άλλη, αυγό την επόμενη, ένα υγιεινότατο κρουασάν την μεθεπόμενη και πάει λέγοντας.
Κάποια στιγμή κόλλησα. Τί άλλο να φτιάξω.
Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια πίτα.
Ε λοιπόν, και μόνο στη σκέψη να ανοίξω φύλλο άρχισα να κουράζομαι.
 Έλα όμως που ήθελα να φτιάξω κάτι διαφορετικό.
Και τότε θυμήθηκα που κάποτε είχα φτιάξει καταπληκτικά ζαμπονοτυροπιτάκια με ζύμη κουρού.
Σας δίνω τη συνταγή γιατί πραγματικά είναι τόσο απλή και εύκολη
 που εγώ παρά τη τεμπελιά μου φτιάχνω μια φορά την εβδομάδα.
Περιττό να σας πω ότι δεν βγάζουν 3η μέρα.
Για τη ζύμη θα χρειαστείτε : 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 κεσεδάκι αραβοσιτέλαιο, λίγο αλάτι, 1 φαρίνα (ή 500γρ. αλεύρι μπλε και 1 κ.γλ. μπέικιν). Με τα υλικά αυτά θα βγούν περίπου 20 κομμάτια.
Ανακατεύετε σ'ενα μπωλ γιαούρτι, λάδι, αλάτι και ρίχνεται το αλεύρι λίγο-λίγο να γίνει μια ζύμη απαλή και εύπλαστη. Συνήθως το παίρνει όλο. Αν σας πέσει πολύ αλεύρι και η ζύμη σας σκληρύνει, μην πανικοβληθείτε. Βάλτε λίγο χλιαρό νεράκι και ζυμώστε το. Αφήστε το με το μπωλ σκεπασμένο για περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί. Αυτό το κάνουμε για να μπορούμε να το πλάσουμε ευκολότερα. Τώρα, αν βιάζεστε πλάθεται αμέσως. Αυτά που σας λέω είναι δοκιμασμένα, τα έχω κάνει και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
 
                                                                      Χωρίζουμε τη  ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τα δάχτυλά μας σε μικρό φύλλο. Εγώ έχω αυτό το γκατζετάκι μου με βοηθάει στο να είναι όλα τα πιτάκια ίδια.
 
 
Αν δεν το έχετε, παίρνετε ένα ποτήρι στο μέγεθος που θέλετε, κόβετε το φυλλαράκι και το κλείνετε με το πηρούνι.
 
Tip: Μην κάνετε πολύ λεπτό το φύλλο γιατί θα σκάσει στο ψήσιμο.
 
 
 
 
 
Για τη γέμιση : Αυτά που σας δείχνω είναι ζαμπόν-τυρί και λίγη μπεσαμέλ που περίσσεψε από το παστίτσιο της Κυριακής. Της έβαλα λίγο τριμμένο τυρί και ζαμπόν για τοστ. Θα μπορούσε να είναι με κιμά ή με κοτόπουλο. Μπορεί να είναι σπανάκι, φέτα με ανθότυρο, τραχανάς με φέτα που περίσσεψε από χθες, και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
 
Tip : Τη γέμιση που περισσεύει την κρατάμε στη κατάψυξη για την επόμενη φορά.
 
Αφού ανοίξουμε το φυλλαράκι βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και το κλείνουμε.
 
Αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και ψήνουμε 20΄-25΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.
 
Αν θέλουμε τα αλείφουμε με αυγό.
 
 
 
Αφήνουμε τα πιτάκια μας σε σχάρα να κρυώσουν και .......................
 
 
 
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ
 
 
 
 
 
 
Περιμένω τις εντυπώσεις σας όταν τα φτιάξεται και βέβαια προτάσεις για γέμιση, αλμυρή ή/και γλυκιά. 

4 σχόλια:

  1. Μια απο τα ίδια είμαι και εγώ στην κουζίνα.Φαντάσου οτι την κουζίνα τη χρησιμοποιώ ποιό πολύ για να κάνω διάφορες κατασκευές παρα για να μαγεηρευω!!!!Αλλά τα ζαμπονοτυροπιτάκια σου θα τα προσπαθήσω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνονται λαχταριστα. Μου αρέσει πολυ κ το gadget που έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα έχω φτιάξει πολλές φορές και πάντα τους αρέσουν. Εγώ τα ετοιμάζω και όσα δεν ψήσω τα βάζω σε ένα δίσκο στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν τα βάζω σε σακουλάκια. Έτσι δεν κολλάνε μεταξύ τους και βγάζω όσα θέλω να ψήσω κάθε φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία ιδέα Δέσποινα. Εβαλα κι εγώ μερικά στην κατάψυξη. Δεν τα έχω ψήσει ακόμη αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Δώσε και καμιά ιδέα για γέμιση.

      Διαγραφή